Suomen nuorisoyhteistyö – Allianssi ry on nuorisoalan palvelu- ja vaikuttajajärjestö, joka toimii valtakunnallisesti. Yksi Allianssin hankkeista on nuorisovaalit, jotka toteutetaan aina valtakunnallisten vaalien yhteydessä.
Nuorisovaalit järjestetään oppilaitoksissa, joissa nuoret pääsevät äänestämään samaan tapaan kuin oikeissakin vaaleissa. Viimeisimmät toteutetut nuorisovaalit olivat presidentinvaalit tämän vuoden alussa. Vaaleihin osallistui yli 800 oppilaitosta, mikä oli ennätysmäärä oppilaitoksia ja niiden nuoria äänestäjiä. Seuraavaksi Allianssi alkaa suunnitella nuorisovaaleja maakuntavaalien yhteyteen.
Allianssin puheenjohtaja Elisa Gebhard pitää tärkeänä sitä, että nuoret ovat mukana vaikuttamassa heti alkuvaiheessa. Monelle nuorelle äänestäminen nuorisovaaleissa on ensimmäinen kosketus vaikuttamiseen, joten kokemuksen on oltava mahdollisimman hyvä.
- Nuorisovaalit ovat parhaimmillaan demokratiakasvatusta. Ensimmäinen äänestyskerta voi vaikuttaa siihen, miten nuori tulee jatkossa elämänsä aikana äänestämään. On tärkeää, että nuoret saavat siitä positiivisia kokemuksia, Gebhard sanoo.
Allianssi järjestää nuorisovaalit siten, että se tarjoaa perus- ja toisen asteen oppilaitoksille valmista konseptia, minkä jälkeen oppilaitokset saavat itse toteuttaa vaalit. Lisäksi Allianssi tekee vaaleihin liittyviä viestintäkampanjoita, jotka ovat aiemmin sisältäneet muun muassa sosiaalisessa mediassa julkaistuja haastatteluvideoita ehdokkaista.
- Presidentinvaalien aikaan ehdokasvideot olivat todella suosittuja ja katsottuja, joten jotakin samanlaista aiomme toteuttaa myös tulevien vaalien yhteydessä. Lisäksi olemme aiemmin tehneet nuorille vaalikoneen, josta voi etsiä itselleen sopivia ehdokkaita, kertoo Gebhard.
Nuoria ehdokkaiksi ja äänestäjiksi maakuntavaaleihin
Allianssi teetti huhti-toukokuun vaihteessa eduskuntapuolueille kyselyn siitä, miten valmistautuminen maakuntavaaleihin etenee. Kyselyssä tuli esiin muun muassa se, että suurin osa puolueista on asettanut jonkin tavoitteen nuorten ehdokkaiden määrästä, mutta osalla sitä ei ole. Kaikki puolueet kuitenkin kertoivat antavansa nuorille ehdokkaille tukea ja neuvoja.
- Varmasti kaikki puolueet haluaisivat myös nuoria ehdokkaita, mutta kaikilla ei ehkä vielä ole käytäntöjä siihen, miten heitä saadaan mukaan, Gebhard pohtii.
- Nykyään puhutaan paljon siitä, että naisia ja miehiä pitäisi olla tasaveroisesti äänestyslistoilla. Mielestäni pitäisi kiinnittää huomiota myös siihen, että eri ikäryhmiä, eli myös nuoria, olisi listoilla tasaisesti, hän jatkaa.
Kyselystä kävi myös ilmi, että etenkin suurimmissa puolueissa on käytössä ehdokasmaksut. Maksut ovat suuruudeltaan noin sadasta eurosta viiteensataan euroon. Osa puolueista sanoo kuitenkin, että nuorille ehdokasmaksut ovat hieman pienempiä.
- Kun nuori tai vanhempikin ihminen lähtee ensimmäistä kertaa ehdolle vaaleihin, hän ikään kuin kokeilee onneaan. Näissä tapauksissa maksut voivat olla este osallistumiselle. Maksut ovat lopulta puolueiden itsensä päätettävissä, mutta on hyvä herättää keskustelua aiheesta, Gebhard sanoo.
Ehdokkaaksi asettuminen on hieno teko nuorelta, mutta myös äänestäminen on hyvä keino vaikuttaa asioihin. Allianssin pitkäaikainen tavoite on ollut laskea äänestysikärajaa kuuteentoista vuoteen.
- Monilla on ennakkoluuloja sitä kohtaan, että äänestää saisi jo 16-vuotiaana. Yksi nuorisovaalien tavoitteista on vähentää näitä ennakkoluuloja ja kannustaa nuoria itseään äänestämään, Gebhard kertoo.
Miten nuoret saadaan kiinnostumaan vaaleista ja vaikuttamisesta?
Gebhard vertaa tulevia maakuntavaaleja kuntavaaleihin, sillä niissä on oletettavissa samankaltaisia piirteitä muun muassa äänestysaktiivisuuden osalta. Presidentinvaaleissa ehdokkaita oli vain muutama, joten he kaikki olivat näkyvissä ja tunnettuja. Oman ehdokkaan löytäminen saattoi olla silloin helppoa. Kuntavaaleissa ja tulevissa maakuntavaaleissa ehdokkaita kuitenkin on paljon, joten etenkin nuorten äänestäjien saaminen mukaan vaaleihin voi olla hankalampaa.
- Maakuntavaalit ovat täysin uudet vaalit Suomessa, mikä asettaa omat haasteensa. Vaalien ajankohta on pitkittynyt ja vaalien rakenteet eivät vielä ole kovin selkeät, mikä taas saattaa olla uhka äänestysaktiivisuudelle. Juuri siksi on tärkeää, että nuoret saataisiin heti mukaan vaikuttamaan näihin uusiin vaaleihin, Gebhard muistuttaa.
Hän myös kertoo, että kuntaliitto oli tehnyt kyselyn siitä, mihin ihmiset identifioivat itsensä. Siinä selvisi, että täysi-ikäisistä alle puolet identifioivat itsensä jonkin maakunnan jäseneksi. Eri tutkimusten mukaan nuoret taas mieltävät itsensä ennemmin eurooppalaisiksi kuin jonkin maakunnan jäseneksi.
- Allianssille onkin tärkeää, että yritettäisiin herättää maakunnallista identiteettiä nuorisovaalien kautta. Maakunnista ei ehkä vielä ole tarpeeksi puhuttu, jotta niihin osattaisiin identifioitua, mutta esimerkiksi maakuntavaalit varmasti auttavat asiassa ainakin jonkin verran, Gebhard pohtii.
Jotta nuorten asioihin alettaisiin keskittyä enemmän, täytyisi nuorten itsensäkin olla mukana vaikuttamassa näihin asioihin. Gebhardin mukaan vaalien yhteydessä tulisi myös puhua aktiivisemmin nuoria koskettavista asioista, kuten etsivästä nuorisotyöstä ja mielenterveystyöstä.
- Maakuntauudistuksen yhteydessä puhutaan paljon palveluista ja niiden kehittämisestä. Nuorten palvelut ovat usein yhdyspintojen palveluja, eli ne yhdistyvät paljon toisiinsa. Palveluverkon selkeydestä pitäisi siis huolehtia ja keskustella, Gebhard sanoo.
- Nuoret varmasti osallistuisivat paremmin vaaleihin ja äänestäisivät sekä asettuisivat ehdolle, jos keskustellut aiheet olisivat nuoria kiinnostavia ja koskettavia, Gebhard summaa.
Yksi hyvä vaikutuskeino nuorille ovat olleet kunnalliset nuorisovaltuustot. Kun maakuntaan perustetaan omat nuorisovaltuustot, nuorille tarjoutuu mahdollisuus vaikuttaa yhä enemmän. Sitten kun maakuntavaalit järjestetään, moni nuori voi saada ensimmäisen kokemuksensa äänestämisestä ja vaikuttamisesta nuorisovaalien kautta. Allianssi aikoo tehdä siitä positiivisen, toivottavasti myös kaikki muut!
Teksti: Senni Vesikallio
Kuva: Emmi Holopainen
Artikkelin pääkuva: Laura Vanzo / Visit Tampere Oy
